Gost kuhar
Balote u Šošićima
Brojač posjeta
         
Gastrodivina galerija
Omiljeni restaurant


Ako dođete u Makarsku u blizini je malo mjesto Gornje Tučepi, a u njemu restaurant "Jeny". Morate ga obavezno posjetiti. Hrana je super, konobar preljubazan, a kuhar zaljubljenik u svoj posao, koji jela izgledom i okusom dovodi do savršenstva.



Gost kuhar

Mojih 5 omiljenih
Palačinke sa sirom i orasima


Paella


Topla čokoladna torta


Dagnje na buzaru


Dalmatinske empanade
Moji linkovi


Foto galerija

Makarska

Black Dinner
Crni rižot


Crna manistra sa kozicama
i pokojim škampom



Crni tiramisu


Kruh sa crnilom od sipa


Znate li očistiti sipe?

Google Analytics
Blog
utorak, travanj 21, 2009


Prijateljica Silva po Sanji mi je poslala šafran. Egozotičan začin, izuzetno skup, neizostavan sastojak španjolske paelle, zanimljive žute boje. Silva ga je kupila u novoj trendovskoj, ekskluzivnoj meki za sve štovatelje mirisa,  u jedinoj  niche parfumeriji u ovom dijelu Europe, zvučnog imena  Institut parfumeur Flores.

Šparoge su biljka koja ima jako kratak vijek života. Živi otprilike mjesec, dva  i u ovim našim krajevima izazove pravu pomamu za branjem u  travnju i svibnju. Ja kad idem u branje obvezno ponesem veliki štap koji mi služi da spustim "draču" iz čijeg  otrovnog gnjezda izrastu šparoge, a štap dobro dođe ako se slučajno koja zmijica probudi i baci oko, odnosno zub na mene.

Ukusno niskokalorično jelo koje pokušajte bar koji put napravit. Ako nemate prilike da uberete šparoge kupite ih na vašoj lokalnoj pijaci, bez obzira na relativno skup gušt neće vam biti niti malo žao. Priuštite svome zdravlju, svome tijelu  prirodni izvor minerala i vitamina, posebno vitamina B.
Jedna zanimljivost vezana za nutitrivnu vrijednost šparoga - veliki su  izvor folne kiseline koja je izuzetno važna za žene koje planiraju postati majke ili su u  početnom stadiju trudnoće. Folna kiselina je od izmnimne važnosti za razvoj fetusa i to posebno u prvim tjednima trudnoće.  


  • 200 gr šparoga
  • 3 mlade ljutike ili 2 mlade kapulice
  • 2 čikare od 1,5 dcl riže
  • 1 litra temeljca od stabljika šparoga
  • sol, papar
  • maslinovo ulje
  • pretusimul
  • šafran
Temeljac skuhajte tako da stabljike šparoga koje su tvrde ubacite u litru vode i kuhate deset, petnaest minuta.

Na  maslinovu ulju prodinstajte sitno nasjeckanu mladu ljutiku ili kapulicu. Kad se ona spari ubacite rižu stalno miješajući. Tako ćete omogućiti da se na svako zrno riže veže malo maslinova ulja koji će pomoći da se prilikom kuhanja riža ne raskuha i svako zrno bude samo za sebe. Nakon par minuta dodajte temeljac i to samo onoliko da riža popliva, dodajte cvjetiće šafrana, otprilike 7,8 cvjetića. Neka se rižot kuha otprilike petnaestak minuta stalno dolijevajući temeljac. Tako će se riža najbolje skuhati i biti će najukusnija jer će zrna upiti vodu od temeljca.

Na kraju kuhanja dodajte vrhove šparoga. Kuhajte još samo pet minuta, posolite, začinite svježe mljevenim paprom, ugasite vatru i umiješajte malo maslaca – za staklast izgled i odličan okus. Po želji  pospite parmezanom. Zalijte dobrim, rashlađenim bijelim vinom.
U slast!!!!







gastrodiva @ 23:00 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
Dječje torte
Arhiva
« » srp 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Izdvojeno iz 2009.
Jeste li radili sok od
kadulje?



Neobična pita od jabuka


Najstariji i najlipši
dalmatinski ljetni desert



Zanimljivi suvenir iz
Dalmacije



Bez ovoga ljeto u
Dalmaciji ne postoji



Najlipša riba na svitu


Najdraži prhki kolač


Salata br. 1


Savršene buhtle


Rogač i mak:
Zaljubljeni par



Brzo i lagano


Prefin, jeftin i munjevit


Nekad jako popularan
kolač



Ljetni kolač iz snova

Index.hr
Nema zapisa.