Facebook
Gost kuhar
Balote u Šošićima
Brojač posjeta
         
Gastrodivina galerija
Omiljeni restaurant


Ako dođete u Makarsku u blizini je malo mjesto Gornje Tučepi, a u njemu restaurant "Jeny". Morate ga obavezno posjetiti. Hrana je super, konobar preljubazan, a kuhar zaljubljenik u svoj posao, koji jela izgledom i okusom dovodi do savršenstva.



Gost kuhar

Mojih 5 omiljenih
Palačinke sa sirom i orasima


Paella


Topla čokoladna torta


Dagnje na buzaru


Dalmatinske empanade
Moji linkovi


Foto galerija

Makarska

Black Dinner
Crni rižot


Crna manistra sa kozicama
i pokojim škampom



Crni tiramisu


Kruh sa crnilom od sipa


Znate li očistiti sipe?

Google Analytics
Blog
četvrtak, siječanj 21, 2010

 
 
Kako je financijska kriza i recesija zavladala u svim grnama ekonomije tako je i moja financijska situacija osjetila jake potrese i trenutno stoji na klimavim nogama. Ali zato i postoje faturete da bi se malo novca moglo utući sa strane.
Tako sam ja ove rafiole napravila za daljnju distribuciju i ono što sam zaradila sutra ću u Splitu, u jednom stranom velikom prodajnom centru utopiti i to naravno u repro -  materijal za ovu stranicu.
 
Evo jedan recept koji je specijalitet baš u ovom kraju. Ovo je kolač koji ja iskreno baš i ne volim, ali virujte ja sam jedna od rijetkih koja ima takvo mišljenje o ovom kolaču (ja više volim kremaste kolače). Rafioli su uz tortu Makaranu specijalitet Makarske, koji se radi rijetko, u posebnim prilikama jer oko ovog kolača ima dosta posla i potrebno je malo više truda, pa se radi za  Božić, Novu Godinu, pir ili baš kad želite nekoga razveseliti i počastiti.
 
Za one koji ovaj kolač nisu nikad pekli preporučila bi da prvi put probaju onako za sebe, da se ne forsiraju i da ga ne pokušaju brzo napravit. Nije ga teško napraviti, ali je potrebno možda malo više strpljenja nego za ostale kolače. Ali virujte, trud će vam se isplatiti.
Neobičan okus, a rijetki su oni koga rafioli ne oduševe. Razlozi su razni. Od izgleda, ukusa, a  i  za rafiole se priča da imaju  afodizijački učinak, neki ih u internoj zafrkanciji zovu i domaća Viagra. Zato bez obzira koji bio vaš razlog da se upustite u izradu ovih kolača, slobodno krenite što prije....
 
  • 1 kg brašna
  • 20 dkg šećera
  • 20 dkg masti
  • 4 žumanca
  • 2 vanilj šećera
  • toplog mlijeka po potrebi
Od ovih sastojaka umijesite glatko tijesto, najprije rukom izmutite žumanca, šećer i vanilj šećer te zatim dodajte ostale sastojke. Kad se tijesto umutili ostavite ga bar sat, dva da počiva.
  • 50 dkg bajama
  • 30 dkg šećera
  • 4 bjelanca
  • 1-2 jaja
  • malo ruma, malo maraskina (obavezno)
  • kore od domaćeg limuna i naranče
  • malo nagratane čokolade (oko 5,6 dkg), muškatni oraščić
Izrada punjenja za rafiole počinje tako da očišćene bajame obvezno morate popržit u suhoj teči, oni tako puste svoj miris, postanu aromatični. Ohlađene bajame sameljite, u to dodajte koru od limuna i naranče,  šećer, bjelanaca, 1-2 jaja (smjesa mora biti kompaktna), malo ruma, maraskina, nagratajte jedan mali oraščić (ne morate cili ako vam se ne sviđa taj intenzivan miris), nagratane pola čokolade za kuhanje.
Tijesto morate dobro razvaljati, (prije se to radilo samo ručno sa lazanjurom-valjkom, a danas se ja, a tako i druge žene, pomognu sa ručnim strojem za izradu tjestenine) i kad je tijesto tanko razvaljano režu se krugovi otprilike veliki kao pijatić za crnu kavu. Izrezuju  se rodulom (slično nešto kao onaj rezač za pizzu, ovo ima kupit u svakom dućanu gdje se prodaju mali kuhinjski dodaci). Na svaki krug u sredinu stavite žlićicu punjenja, prstom namažite rubove malo umućenim bjelancom, preklopite i gornji dio pospite šećerom. Slažite ih u tepsiju i pecite na laganoj vatri, otprilike 20- tak minuta. Rafioli moraju biti svjetle boje.
Ispečene rafiole složite u kutiju obloženu bijelim tankim papirom, mogu dugo stajati, ali oni se tako brzo pojedu da virujem da  ni jedan napravljeni rafiol nije  doživo krajnji rok svog trajanja.













gastrodiva @ 00:00 |Komentiraj | Komentari: 21 | Prikaži komentare
Dječje torte
Arhiva
« » tra 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Izdvojeno iz 2009.
Jeste li radili sok od
kadulje?



Neobična pita od jabuka


Najstariji i najlipši
dalmatinski ljetni desert



Zanimljivi suvenir iz
Dalmacije



Bez ovoga ljeto u
Dalmaciji ne postoji



Najlipša riba na svitu


Najdraži prhki kolač


Salata br. 1


Savršene buhtle


Rogač i mak:
Zaljubljeni par



Brzo i lagano


Prefin, jeftin i munjevit


Nekad jako popularan
kolač



Ljetni kolač iz snova

Index.hr
Nema zapisa.