Gost kuhar
Balote u Šošićima
Brojač posjeta
         
Gastrodivina galerija
Omiljeni restaurant


Ako dođete u Makarsku u blizini je malo mjesto Gornje Tučepi, a u njemu restaurant "Jeny". Morate ga obavezno posjetiti. Hrana je super, konobar preljubazan, a kuhar zaljubljenik u svoj posao, koji jela izgledom i okusom dovodi do savršenstva.



Gost kuhar

Mojih 5 omiljenih
Palačinke sa sirom i orasima


Paella


Topla čokoladna torta


Dagnje na buzaru


Dalmatinske empanade
Moji linkovi


Foto galerija

Makarska

Black Dinner
Crni rižot


Crna manistra sa kozicama
i pokojim škampom



Crni tiramisu


Kruh sa crnilom od sipa


Znate li očistiti sipe?

Google Analytics
Blog
srijeda, studeni 11, 2009
Profesionalnim se kuharima diže kosa na glavi kad netko usred najveće gužve u restoranu naruči palačinke. Ne treba to čuditi, jer ma kako jednostavne za pripremanje bile palačinke su ipak prilično zahtjevno jelo i nikako ga ne treba podcjenjivati. Vojske obožavatelja ove najpoznatije poslastice iz tave vrlo su osjetljivi i znaju cijeniti nijanse koje čine razliku između dobrih i loših palačinki. Iskusni kuhari tvrde kako tajna palačinki nije u tijestu, jer svi ih radimo na sličan način. Čini se kako se najveća tajna krije u tavi. Što je više palačinki u jednoj tavi ispečeno to će one biti ukusnije. Nove tave u pravilu daju lošije rezultate no nakon svake upotrebe palačinke postaju sve ukusnije. Što se tijesta tiče, uvijek je bolje pripremati veću nego manju količinu smjese te pustiti da odstoji neko vrijeme (barem dva sata) u hladnjaku. U cijeloj riznici palačinki one u vinskom šatou imaju posebno mjesto i smatraju se jednim od najzahtjevnijih za pripremu. Punjene nadjevom od oraha i prelivene tučenim umakom od vina prava su energetska, ali i kalorijska, bomba. Ipak toliko su ukusne da si možemo koji put priuštiti malo manje opreza.

Temeljni recept za smjesu za palačinke glasio bi ovako: Pola litre mlijeka, 250 grama brašna, 4 jaja i sol. Sve glatko izmiješati i peći u tavi na vrućem maslacu ili ulju.

Svatko od nas ima svoju nadogradnju na taj, u profesionalnoj literaturi naveden, recept za temeljnu smjesu. Netko stavi manje jaja, dodaje se mineralna ili obična voda, malo ulja, šećer, vanilin šećer, rum, ribana korica limuna ili naranče itd. Netko voli deblje, a netko tanje palačinke i upravo se u toj raznovrsnosti krije planetarni uspjeh univerzalne slastice. Ma kako pripremili smjesu, drugi ne manje važan dio skriven je u pripravku za punjenje. Evo kako puniti palačinke koje se kasnije prelijevaju vinskim šatoom:


U posudi izmiješati mljevene orahe, vrhnje za kuhanje, šećer i malo grožđica prethodno natopljenih u rumu, pa sve uz miješanje zagrijati dok ne ispari alkohol i postigne se smjesa primjerene gustoće.
 
I ovaj nadjev od oraha za palačinke ima više inačica, poput nekih koje uključuju maslac i mlijeko umjesto vrhnja za kuhanje, dodatak cimeta i sl. Za palčinke u vinskom šatou presudan je upravo opjevani preljev (tučena, lepršava krema) od bijelog vina po kojemu su i dobile ime. Evo kako ga napraviti bez straha da nešto krene po zlu.


U posudu pristaviti vodu da zakuha. U drugoj posudi ovalna dna, pogodnoj da prekrije cijelu posudu s vodom i svojim dnom uroni u unutrašnjost (ali ne tako da dotiče vodu koja kuha), pjenjačom razmutiti dva žumanca i tri velike žlice šećera u prahu. Posudu s tom mješavinom staviti na posudu, stišati plamen, doliti nešto manje od 1 dl bijelog vina i tući pjenjačom dok se ne postigne čvrsta i glatka smjesa. Bitno je da se sve odvija nad parom kako se jaja na dnu posude ne bi zgrušala.
 
Do pravih omjera vina i šećera najbolje je doći vlastitim iskustvom. Krema ne smije biti previše slatka, ali ne i previše kisela, a to ovisi upravo o vrsti vina i količini šećera. Dobra graševina sigurno je pouzdan izbor. Kada je sve gotovo pečene palačinke puniti gore opisanom smjesom, složiti u lijepe trokute, preliti ih vinskim šotoom, posuti sve mljevenim orasima i poslužiti uz čašu polusuhog, jako ohlađenog pjenušca. U slast!
 








gastrodiva @ 00:00 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
Dječje torte
Arhiva
« » pro 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Izdvojeno iz 2009.
Jeste li radili sok od
kadulje?



Neobična pita od jabuka


Najstariji i najlipši
dalmatinski ljetni desert



Zanimljivi suvenir iz
Dalmacije



Bez ovoga ljeto u
Dalmaciji ne postoji



Najlipša riba na svitu


Najdraži prhki kolač


Salata br. 1


Savršene buhtle


Rogač i mak:
Zaljubljeni par



Brzo i lagano


Prefin, jeftin i munjevit


Nekad jako popularan
kolač



Ljetni kolač iz snova

Index.hr
Nema zapisa.