Gost kuhar
Balote u Šošićima
Brojač posjeta
         
Gastrodivina galerija
Omiljeni restaurant


Ako dođete u Makarsku u blizini je malo mjesto Gornje Tučepi, a u njemu restaurant "Jeny". Morate ga obavezno posjetiti. Hrana je super, konobar preljubazan, a kuhar zaljubljenik u svoj posao, koji jela izgledom i okusom dovodi do savršenstva.



Gost kuhar

Mojih 5 omiljenih
Palačinke sa sirom i orasima


Paella


Topla čokoladna torta


Dagnje na buzaru


Dalmatinske empanade
Moji linkovi


Foto galerija

Makarska

Black Dinner
Crni rižot


Crna manistra sa kozicama
i pokojim škampom



Crni tiramisu


Kruh sa crnilom od sipa


Znate li očistiti sipe?

Google Analytics
Blog
nedjelja, lipanj 14, 2009
Prije par dana sam gledala Opru i njenu emisiju u kojoj je pokušala sa jednim od svojih doktora i savjetnika pomoći svim Amerikancima da što sporije stare i mlađe izgledaju. Znala sam i prije nje što bi svi mi morali uzimati u svakodnevnoj prehrani da bi se kako tako očuvali od vanjskih utjecaja, počev od ozonskih rupa do genetski modificirane hrane i sličnih popratnih negativnih pojava ovog našeg suvremenog svijeta. Ja inače bar jednom tjedno pokušavam u svojoj prehrani imati grahorice. One skupa sa žitaricama, vitaminima i antioksidansima čine "zid" koji nas kako tako štiti od tih vanjskih negativnih utjecaja.
Tako je evo danas na mome jelovniku bila leća ili kako je u nas zovu sočivica. Leća je  praktična za upotrebu, lako se priprema i odličan je izvor mnogih hranjivih tvari. Ona je u prošlosti  zauzimala važno mjesto u svakidašnjoj prehrani. U Bibliji se spominje njena upotreba još za vrijeme starih patrijarha, negdje pred 4000 godina, kada je Ezav prodao svoje prvenaštvo bratu Jakovu za tanjur leće. Leća je također pronađena u egipatskim piramidama koje su stare oko 4200 godina. Nju su tu zakapali kao hranu za mrtve faraone i za božanstva.
Ova je mahunarka poznata kao namirnica bogata energijom i to najvjerojatnije zbog visoke koncentracije B vitamina pomješanih sa ugljikohidratima. Ta je kombinacija čini idealnom namirnicom za fizički aktivne osobe kao što su sportaši i pješaci. Ugljikohidrati iz leće se postepeno otpuštaju u krv nakon obroka, zahvaljujući svom složenom sastavu i prisutnim vlaknima, tako da se čovjek i po nekoliko sati nakon obroka još uvijek osjeća snažnim. To je posebno važno za osobe koje povremeno imaju napade hipoglikemije. Leća je bogata i mnogim mineralima, naročito željezom.
Zato ne oklijevajte, ne brinite što dolazi ljeto. Možete je spremiti kao i ja ili ako niste raspoloženi za kuhanje, jednostavno je začinite kao salatu. Ima i jedana zanimljiva pašteta (namaz), ali otom - potom. Super je što je vrlo izdašna, skuhajte je danas i bit će još za dva, tri dana za jesti, ukoliko vam ne dosadi. Ako vam se ne da jesti je tri dana zaredom, slobodno dio zamrznite. Bit će ok, a i razveselit će vas što će taj dan za ručak biti dovoljno da izvadite posudicu iz zamrzivača.
  • 250 gr leće
  • 3 krompira
  • 250 gr mrkve
  • 1 crvenu papriku
  • 1 kapula
  • 2 češnja bilog luka
  • 2 pamidora ili pola malog važića pelati
  • pretusimul
  • malo currya
  • malo kurkume
  • malo chillya
  • malo crvene paprike
Jelo je jako brzo gotovo i jako ukusno, obavezno probajte. Leću ne trebate namakati kao ostale grahorice, nego je samo dobro operite, dva tri puta zalijte sa hladnom vodom, na vrh će isplivati zrna koja nisu dobra i ostale nečistoće. Stavite je kuhati u malo posoljene vode u koju dodate jedan list lovora, 1 kapulu prekriženu popola, malo korjena selena, malo maslinova ulja.
Nakon pola sata kuhanja skinite s vatre i procidite leću (ostavite 2 dcl vode u kojoj se kuhala leća). Jednu kapulu sitno isickajte i prodinstajte na maslinovu ulju da uvene. Nakon toga dodajte mrkvu i papriku isickane na kockice, sitno isickani bili luk i pretusimul, začine (crvenu papriku, kurkumu, chilly, curry), sve malo dinstajte na vatri da začini puste miris, dodajte sitno isickana dva pamidora ili pelate, još malo to prodinstaje, pa dodajte leću i sve skupa  zalijte sa vodom od kuhanja te lagano dinstajte dvadesetak  minuta dok se sve ne ugusti, posolite, poparite i to je gotovo.

gastrodiva @ 00:00 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
Dječje torte
Arhiva
« » kol 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Izdvojeno iz 2009.
Jeste li radili sok od
kadulje?



Neobična pita od jabuka


Najstariji i najlipši
dalmatinski ljetni desert



Zanimljivi suvenir iz
Dalmacije



Bez ovoga ljeto u
Dalmaciji ne postoji



Najlipša riba na svitu


Najdraži prhki kolač


Salata br. 1


Savršene buhtle


Rogač i mak:
Zaljubljeni par



Brzo i lagano


Prefin, jeftin i munjevit


Nekad jako popularan
kolač



Ljetni kolač iz snova

Index.hr
Nema zapisa.