Gost kuhar
Balote u Šošićima
Brojač posjeta
         
Gastrodivina galerija
Omiljeni restaurant


Ako dođete u Makarsku u blizini je malo mjesto Gornje Tučepi, a u njemu restaurant "Jeny". Morate ga obavezno posjetiti. Hrana je super, konobar preljubazan, a kuhar zaljubljenik u svoj posao, koji jela izgledom i okusom dovodi do savršenstva.



Gost kuhar

Mojih 5 omiljenih
Palačinke sa sirom i orasima


Paella


Topla čokoladna torta


Dagnje na buzaru


Dalmatinske empanade
Moji linkovi


Foto galerija

Makarska

Black Dinner
Crni rižot


Crna manistra sa kozicama
i pokojim škampom



Crni tiramisu


Kruh sa crnilom od sipa


Znate li očistiti sipe?

Google Analytics
Blog
ponedjeljak, studeni 23, 2009


Za jednog prijatelja sinoć sam napravila ovaj ultra popularni, a zdravi namaz od slanutka ili kako ga neki zovu hummus.Taj prijatelj je inače oduševljen jelima od slanutka, a ta njegova ljubav počela je u poznatome restoranu "Pojoda" na Visu. I tako u priči  skontali smo da nikad nije probao ovaj namaz, koji je u nekim nacionalnim kuhinjama, naročito arapskoj, svakodnevno, općenarodno jelo, izuzetno zdravo i ukusno čak i onima koji nisu navikli na možda malo egzotičniji okus hrane.
Slanutak je namirnica koja se u našim krajevima baš previše i ne koristi, a to je velika šteta jer je jako bogat bjelančevinama, željezom i kalicijem što je super za sve, a posebno za vegeterijance.
Ja sam ga prvi put  probala u konobi «Kalalarga» u Makarskoj, a spremili su mi ga prijatelji kuhari; Dražen i Perić i oduševili me. Naručila sam ga kao predjelo što je bila greška, toliko sam ga pojela da mi je glavno jelo ostalo gotovo netaknuto. I moja prijateljica Stela, koja već par godina (pre, predugih par godina) živi u Novom Zelandu,  često ga  jede jer je koristan u dijeti koja se bazira na čišćenju jetre.
  • 200 gr slanutka kojega skuhate
  • 2 režnja češnjaka
  • limunov sok
  • maslinovo ulje
  • sezam
  • sol, papar (u dalmatinskoj verziji dodajte i malo pretusimula)
  • tahini (sezamov namaz, imate ga kupiti u dućanima zdrave hrane)
U posudu za miješanje stavite skuhani slanutak, sitno isjeckan češnjak, malo limunova soka, maslinovo ulje, sol, papar, žlićicu sezama, te malo tahini namaza (oprezno s njim jer je dosta intenzivnog okusa). Ako mislite da je presuh dodajte žlicu, dvije tekućine u kojoj se kuhao slantuak. Sve skupa dobro izmiješajte i poslužite na toplom kruhu kojega možete malo namazati maslinovim uljem i natrljati češnjakom prije nego ga stavite u pećnicu.





gastrodiva @ 00:00 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
Dječje torte
Arhiva
« » ruj 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Izdvojeno iz 2009.
Jeste li radili sok od
kadulje?



Neobična pita od jabuka


Najstariji i najlipši
dalmatinski ljetni desert



Zanimljivi suvenir iz
Dalmacije



Bez ovoga ljeto u
Dalmaciji ne postoji



Najlipša riba na svitu


Najdraži prhki kolač


Salata br. 1


Savršene buhtle


Rogač i mak:
Zaljubljeni par



Brzo i lagano


Prefin, jeftin i munjevit


Nekad jako popularan
kolač



Ljetni kolač iz snova

Index.hr
Nema zapisa.