Gost kuhar
Balote u Šošićima
Brojač posjeta
         
Gastrodivina galerija
Omiljeni restaurant


Ako dođete u Makarsku u blizini je malo mjesto Gornje Tučepi, a u njemu restaurant "Jeny". Morate ga obavezno posjetiti. Hrana je super, konobar preljubazan, a kuhar zaljubljenik u svoj posao, koji jela izgledom i okusom dovodi do savršenstva.



Gost kuhar

Mojih 5 omiljenih
Palačinke sa sirom i orasima


Paella


Topla čokoladna torta


Dagnje na buzaru


Dalmatinske empanade
Moji linkovi


Foto galerija

Makarska

Black Dinner
Crni rižot


Crna manistra sa kozicama
i pokojim škampom



Crni tiramisu


Kruh sa crnilom od sipa


Znate li očistiti sipe?

Google Analytics
Blog
subota, siječanj 3, 2009


Ovaj sam recept dobila još ovog ljeta. Ali kako ja recepte najprije probam napraviti, pa ako mi se svide, tek ih onda stavim na blog, ovaj nije završio na mom blogu??? Jednostavno, za moj ukus nešto nije štimalo u receptu. Previše tijesta, što od kora za savijaču, što od punjenja za dotičnu slasticu. Kako nastojim da moj blog bude i moja riznica recepata koji su isporbani i s kojima sam bila zadovoljna, ovaj sam recept jednostavno preskočila i na njega zaboravila.

Sve do Stare godine kada sam se otišla javiti Sanji. A čovječe, ta napekla kolača, kruha, bila je tu i  sarma i pečeni krompiri sa kobasicama, nema šta nema. Kako ja u Sanje volim popit malo alkohola (malo više), padne tu i priča o «centimetrima» i svašta još, ali nije za blog o gastronomiji pa preskačem odmah na dotičnu savijaču. Da me domaća višnjevača «ne ubije», probala sam tu  savijaču o kojoj je uvod.

A kad tamo nešto totalno drugačije od moje - super, super. Razlog – broj kora koje se stavljaju u savijaču i to samo jedna ili najviše dvije. I evo sinoć je carska savijača, btw. ime joj je totalno opravdano, i kod mene došla na red. Nakon dana punih prejedanja ovo je bila idealna večera što i vama predlažem.

U originalnom receptu ne idu bajami ili orasi, ali kako se nadam da će naići kakav putnik namjernik, ne škodi staviti malo afrodizijaka, pa što bude da bude.

P.S. E da, zaboravila sam reći da sutra sa prijateljicama idem na večeru u jedan lokalni restoran. Ovdje ga zovu "Kod  Ive Čovića", super se tamo kuha i lipo jede i uz dobro društvo večer će biti za pet.  Možda skupim kakvi dobri recept. Možda ću kuharu morati "dati" pa će mi  otkriti  i najsitnije detalje, ali za blog ću podnijeti i tu žrtvu. Pusa svima.
  • 500 gr kora za savijače i baklave
  • 1 kg jabuka
  • 3 jogurta
  • 1 čaša od jogurta ulja
  • 2 čaše od jogurta griza
  • 2 čaše od jogurta cukra
  • 2 vanilje
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 gr oraha ili bajama
  • korica limuna, cimet
Od jogurta, ulja, griza, vanilj šećera i praška za pecivo napravite tekuće tijesto. Jabuke nagratajte, pospite koricom limuna i cimetom. Dvije kore stavite na ravnu podlogu, skoro je do kraja namažite tekućim tijestom i pri vrhu stavite nagratane jabuke. Zarolajte i stavite u škrovadu. Tako dok ne potrošite sve sastojke. Pecite 40 min na 180 C (ja stavim i ventilator u pećnici da radi – možda će vam trebati malo duže ako nemate ventilator). Pečene izvadite iz pečnice, pospite šećerom u prahu i po želji malo cimeta i vanilija šećera.
Evo ovo je prvi korak. Dvije tanke kore za baklavu stavite jednu na drugu,
ne triba ih mazati uljem, pa po gornjoj kori namažite smjesu od jogurta, griza,
šećera, ulja i ostalih dodataka. To napravite skoro po cijeloj dužini i širini kore,
ostavite slobodno pet, šest centimetara. Na početku kore zatim stavite jabuke,
cimet... pospite mljevenim orasima ili bajamima te pažljivo zarolajte do kraja.

Savijene štrudle poredajte u namašćenu škrovadu i po vrhu namažite sa malim
ostatkom smjese od jogurta i ostalih dodataka. To premazivanje će joj dati
ukusan i hrskav vrh.

Kad su pečene štrudlu izvadite i pospite šećerom u prahu. Ja pospem za kraj još
sa malo cimeta, drugima ostavim samo sa cukrom i cimet serviram sa strane.

Evo ih, moja današnja i sinoćnja večera.


Njam, njam................
gastrodiva @ 14:03 |Komentiraj | Komentari: 51 | Prikaži komentare
Dječje torte
Arhiva
« » pro 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Izdvojeno iz 2009.
Jeste li radili sok od
kadulje?



Neobična pita od jabuka


Najstariji i najlipši
dalmatinski ljetni desert



Zanimljivi suvenir iz
Dalmacije



Bez ovoga ljeto u
Dalmaciji ne postoji



Najlipša riba na svitu


Najdraži prhki kolač


Salata br. 1


Savršene buhtle


Rogač i mak:
Zaljubljeni par



Brzo i lagano


Prefin, jeftin i munjevit


Nekad jako popularan
kolač



Ljetni kolač iz snova

Index.hr
Nema zapisa.