Gost kuhar
Balote u Šošićima
Brojač posjeta
         
Gastrodivina galerija
Omiljeni restaurant


Ako dođete u Makarsku u blizini je malo mjesto Gornje Tučepi, a u njemu restaurant "Jeny". Morate ga obavezno posjetiti. Hrana je super, konobar preljubazan, a kuhar zaljubljenik u svoj posao, koji jela izgledom i okusom dovodi do savršenstva.



Gost kuhar

Mojih 5 omiljenih
Palačinke sa sirom i orasima


Paella


Topla čokoladna torta


Dagnje na buzaru


Dalmatinske empanade
Moji linkovi


Foto galerija

Makarska

Black Dinner
Crni rižot


Crna manistra sa kozicama
i pokojim škampom



Crni tiramisu


Kruh sa crnilom od sipa


Znate li očistiti sipe?

Google Analytics
Blog
utorak, svibanj 19, 2009
Ovaj kolač vam je dosta popularan u nas u Dalmaciji, i iako ga nije teško napravit radi se samo u svečanim prigodama, kao što su pirevi, Božić, Nova Godina. Valjda zato što efektno izgleda ni jedan pir u Dalmaciji ne prođe vam bez breskvi i naravno rafiola. Pošto je brzo Uskrs, ovo uopće ne bi bilo loše da napravite, stvarno se svakome svidi, rijetki su oni koje ovaj kolač ne oduševi.

Tijesto za breskve:
  • 1 kg brašna
  • 8 jaja
  • 2 čaše ulja
  • 2 čaše cukra
  • 2 praška za pecivo
  • malo kore limuna i naranče
  • vanilj šećer
Pjenasto umutiti jaja sa cukrom i vanilj šećerom, dalje miješati uz dodavanje ulja, brašna i praška za pecivo. Miješati dok se tijesto ne sjedini, te ga  ostaviti sat, dva da počine i tek onda peći male okruglice veličine oraha ma temperaturi od 160 ° C.

Fil za breskve: 
  • mrvice iz ispečenih i izbušenih bresaka
  • 1/ 2 kg marmelade
  • 30 dkg oraha
  • kore od limuna
  •  kore od naranče
  •  ruma
  • 3 vanilj šećera
Kad su breskvice pečene pustite ih da se ohlade i svaku morate malim kućarinom (žlićicom) izdubiti. Kad to napravite, smjesu koju ste izbušili sameljite na mlinac za orahe, u nju dodajte samljevene orahe, miješanu marmeladu, vanilj šećer, koricu limuna, koricu naranče, malo ruma a možete i malo marascina. Sve skupa dobro izmiješajte i s tom smjesom punite breskve koje poslije spojite. Svaku breskvu uronite u boju za kolače, jednu polovicu breskve u žutu, a drugu u narančastu boju, te uvaljajte u cukar.
Kolač nije teško napravit, najteže je prvi put, možda na prvi pogled izgleda komplicirano ali stvarno nije. Boju u prahu imate kupiti u svakom dućanu i jedno pakovanje može vam trajati par godina, jer vam je za jednu dozu bresaka potrebno samo malo boje na vrhu kućarina. Slobodno pitajte ako vas nešto zanima vezano za recept.


Ovo je tijesto koje kad ga umijesite obvezno morate ostaviti da počiva bar sat,
dva. Brašna će vam nekad malo više popit nego što piše u receptu ako su slučajno
jaja malo veća, tako da uvik imajte malo brašna viška sa strane.

Breskvice oblikujte rukom i stavljajte na papir za pečenje, iz priloženog ja ga
nisam imala ali dobra je bila i alu folija. Pri pečenju morate pripaziti  da  pećnica
ne bude vruća i temperatura mora maksimalno biti 160 C zato će vam proces
pečenja trajati malo duže.

Polovice su gotove, malo ih pustite da se ohlade, pa onda prionite na
vađenje sredine, tj. na dosadno dubljenje.

Slika sama za sebe kaže, napunjene polovice lipite jednu za drugu.

U svaku zdjelicu boja, narančasta i crvena. Ovo vam je otrpilike količina za
jednu turu bresaka, stvarno je malo triba. Ja sam ove dvije boje za kolače u
prahu kupila prije par godina i još mi traju. Cukar stavite na pijat i u njega
stavite vanilija šećer. Breskve umočite u boju i uvaljajte u cukar.

Gotovo!!!!!!!!!!!!!!

Da ste blizu dobilli bi koju, ove idu u Premanturu mojoj teti Anki, pa vas ne bi
previše dopalo, ali ja ću peći i drugu dozu. Bit će za svakoga.
gastrodiva @ 00:00 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
Dječje torte
Arhiva
« » stu 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Izdvojeno iz 2009.
Jeste li radili sok od
kadulje?



Neobična pita od jabuka


Najstariji i najlipši
dalmatinski ljetni desert



Zanimljivi suvenir iz
Dalmacije



Bez ovoga ljeto u
Dalmaciji ne postoji



Najlipša riba na svitu


Najdraži prhki kolač


Salata br. 1


Savršene buhtle


Rogač i mak:
Zaljubljeni par



Brzo i lagano


Prefin, jeftin i munjevit


Nekad jako popularan
kolač



Ljetni kolač iz snova

Index.hr
Nema zapisa.