Gost kuhar
Balote u Šošićima
Brojač posjeta
         
Gastrodivina galerija
Omiljeni restaurant


Ako dođete u Makarsku u blizini je malo mjesto Gornje Tučepi, a u njemu restaurant "Jeny". Morate ga obavezno posjetiti. Hrana je super, konobar preljubazan, a kuhar zaljubljenik u svoj posao, koji jela izgledom i okusom dovodi do savršenstva.



Gost kuhar

Mojih 5 omiljenih
Palačinke sa sirom i orasima


Paella


Topla čokoladna torta


Dagnje na buzaru


Dalmatinske empanade
Moji linkovi


Foto galerija

Makarska

Black Dinner
Crni rižot


Crna manistra sa kozicama
i pokojim škampom



Crni tiramisu


Kruh sa crnilom od sipa


Znate li očistiti sipe?

Google Analytics
Blog
petak, svibanj 1, 2009
Pohanje na bečki način spada u kategoriju najomiljenijih načina pripravljanja hrane. Originalni bečki odrezak podrazumijeva upotrebu telećeg mesa. Ako primjerice na jelovniku nekog restorana piše samo «Bečki odrezak», s punim pravom možete očekivati da bude pripremljen upravo od teletine. Sve ostalo, ako nije u jelovniku naglašeno, spada u kategoriju varanja gosta. Pureća prsa (file) su kao izmišljena za paniranje na bečki način baš kao i pileća, a upravo je to meso u domovini bečkog odreska iznimno popularno i cijenjeno kao zamjena za neusporedivo skuplju teletinu. Iako po svojoj naravi izrazito suho, meso purećih prsa pripremljeno na ovaj način zadržati će toliko željenu i cijenjenu sočnost. Poslužite li se još ponekim «trikom» dobit ćete ukusan i vrlo izdašan obrok za relativno malo novca.

Pureća prsa narezati na tanke odreske težine cca. 150 gr, nakapati ih limunovim sokom, posoliti, popapriti i pustiti da odstoje oko pola sata. Nakon toga jedan po jedan odrezak umetnuti u vrećicu za zamrzavanje i lagano istući. Umetanje u vrećicu ima nekoliko prednosti: bat za tučenje mesa ostaje čist, a meso neoštećeno i zadržava sočnost. Tako istučen odrezak dobro pobrašniti s obje strane, otresti višak brašna i umočiti ga u izmiješana jaja. Kako bi odrezak bio još ukusniji jaja izmiješati (zbatiti) s malo mlijeka, soli, ulja i žlicom ribanog parmezana. Nakon jaja meso uvaljati u bijele krušne mrvice lagano ga pritiskujući. Panirane odreske opet pustiti da odstoje 15-ak minuta, kako bi  mrvice dobro upile jaja (kasnije će manje otpadati u ulju za prženje). Za to vrijeme pripremiti prilog i na štednjak pristaviti duboku posudu (tavu) s uljem kako bi se dobro, ali ne previše, zagrijalo. Temperatura ulja mora biti takva da se odresci prže ravnomjerno, ali paziti da ulje ne bude prevruće, kako mrvice ne bi izgorjele prije no što meso bude pečeno. Nakon što su odresci gotovi i imaju onu prekrasnu zlatno-smeđu boju, odložiti ih na papirnati ubrus kako bi se ocijedio višak ulja, te ih poslužiti uz prilog i krišku limuna.

Kao prilog najčešće se poslužuju prženi krumpirići i tar-tar umak, a kao dekoracija često se stavlja kriška naranče ili, kao što vole Bečani, polovica breskve iz kompota. U ovom slučaju kao prilog poslužena je bijela riža u kombinaciji s glaziranim povrćem (mrkva i prokulice), što je svakako prihvatljivija varijanata za one koji izbjegavaju veće količine pržene hrane kao i kalorijski bogate umake na bazi majoneze. U obje varijante svakako bi dobro došla neka od salata od svježeg povrća, posebice od matovilca ili neka druga lisnata salata. Izbor bijelih vina za ovo jelo, više je no velik, no svakako treba izdvojiti lijepo ohlađen zeleni silvanac, charddonay ili laganu graševinu, a i dobar rizling neće biti promašaj. Tko u vrijeme korizme izbjegava alkohol sigurno će biti zadovoljan čašom soka od naranče. U slast!

gastrodiva @ 00:00 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Dječje torte
Arhiva
« » ruj 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Izdvojeno iz 2009.
Jeste li radili sok od
kadulje?



Neobična pita od jabuka


Najstariji i najlipši
dalmatinski ljetni desert



Zanimljivi suvenir iz
Dalmacije



Bez ovoga ljeto u
Dalmaciji ne postoji



Najlipša riba na svitu


Najdraži prhki kolač


Salata br. 1


Savršene buhtle


Rogač i mak:
Zaljubljeni par



Brzo i lagano


Prefin, jeftin i munjevit


Nekad jako popularan
kolač



Ljetni kolač iz snova

Index.hr
Nema zapisa.